Wasabi je název pro japonský křen, který je o poznání silnější než nám známý křen selský.Jak je již z úvodu patrné, wasabi jistě znají všichni milovníci sushi. Nejčastěji se křenová pasta přidává do "sushi rolády" mezi rýži
a rybu, aby jeho aroma nevyprchalo a také aby neutralizovalo nepříjemný
rybí pach. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby,
se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v
kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou to však příliš
nepřeháníme, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu. Japonský křen dokáže zbavit potraviny
bakterií nebo alespoň částečně. Jistě jsme již stačili vypozorovat, že o
wasabi se hovoří hlavně v souvislosti s čerstvými, tepelně neupravenými
mořskými plody. Ty se poměrně rychle kazí a bakteriemi se to v nich jen
hemží. Wasabi se považuje za pochutinu, která různé jedy a mikroorganizmy eliminuje. Na rozdíl od pálivých chilli papriček se nemusíme bát, že by nám wasabi
způsobovalo obtíže při dalším trávení, jeho pikantnost totiž rychle
vyprchá. Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a
vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve
100 gramech má asi jen 70 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý
doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému
stačilo.
Žádné komentáře:
Okomentovat